duminică, 10 august 2008

Cele 7 minuni ale lumii

Vechii greci si romani au cazut de acord ca omenirea a creat sapte mari minuni in lume.De vreme ce acesti observatori nu au calatorit niciodata in India, China sau America, lista lor a inclus numai minunile din "lumea lor proprie" - pamanturi in sau langa malurile Mediteranei de Est. Dar in acea regiune existau remarcabile capodopere de arhitectura si inginerie.

Aceste monumente au fost ordonate de catre antici astfel :Marea Piramida a lui Khufu (C 2600 BC)

Aceasta a fost cea mai mare piramida egipteana, care servea drept loc de inmormantare al faraonilor, in special pe perioada Vechiului Regat. Unele liste includ toate piramidele si Marele Sfinx de la Giza.

Piramidele din Egipt, ridicate la Giza in timpul dinastiei a IV-a (C.2680 - C.2544 BC) sunt cele mai vechi dintre cele sapte minuni si singurele care s-au pastrat relativ intacte pana in ziua de azi.

Gradinile Suspendate ale Babilonului (C 600 BC)Gradinile au fost ridicate de catre regele babilonian Nabucodonosor II in anul 600 BC. Regele a avut probabil intentia sa-i reaminteasca sotiei sale Median de muntii sai natali, munti care aratau ca niste terase fixate.

Statuia lui ZEUS (C 450 BC)Statuia masura 12 m si-l reprezenta pe Zeus stand pe tron. Placat cu aur si fildes, a fost creat de catre Phidias, un sculptor grec. Statuia era amplasata in Templul lui Zeus din Olimpia, Grecia.

Templul Zeitei Artemis (356 BC)Acest templu minunat ornamentat a fost construit la Ephesus in Grecia C. 500 BC de catre Croesus, regele Lydiei, si reconstruit in 356 BC. A fost renumit pentru lucrarile de arta care il impodobeau.A fost distrus de catre Goti in anul AD 262.

Mausoleul de la Halicarnassus (C 353 BC)Mausoleul a fost un mormant monumental de marmura, ridicat pentru regele Mausolus de Caria in Asia Mica. Era inaltat rectiliniu pana la o platforma care suporta 36 coloane si o piramida, iar in partea superioara un car de lupta tras de patru cai.Mausoleul a fost in mare parte distrus de un cutremur undeva intre anii AD 1100 si 1500. Numele "mausoleu" folosit pentru locuri tip monumente pentru inmormantari a fost preluat de la regele Mausolus.Bucati rupte din mormant au fost folosite in cladirile locale, si numai cateva fragmente s-au pastrat, conservate la British Museum in Londra.

Colosul din Rodos (280 BC)Colosul a fost o statuie de 30 m a zeului grec al soarelui, Helios. Construit din bronz, intarit cu fier, el se afla la intrarea in portul insulei Rodos.Colosul s-a prabusit intr-un cutremur dupa ce a stat in picioare jumatate de secol, iar ramasitele au fost vandute ca fier vechi de catre arabi in anul 653 AD.

Farul din Alexandria (C 280 BC)Farul, mai inalt de 134 m, se afla pe o insula la intrarea in portul Alexandria, Egipt. Un foc ardea in partea de sus a farului, ca un semnal pentru navele din Marea Mediterana. Farul a fost denumit "un prototip al tuturor farurilor moderne".